Blogs
10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek
De indruk die je geeft tijdens een sollicitatiegesprek is allesbepalend; het kan ervoor zorgen dat jij die baan gaat krijgen of dat je met lege handen weer naar huis kunt gaan. Beide partijen willen iets van elkaar, maar de vragende partij heeft veelal veel concurrentie. Wees daarom onderscheidend en bereid je goed voor. Een goede voorbereiding helpt voor een goede indruk!
Ben jij langdurig werkloos, heb je de nodige problemen (gehad) of is het door je leeftijd extra lastig om te solliciteren? Wanneer jij een afstand tot de arbeidsmarkt hebt kan het zijn dat je een gat in je cv hebt staan. Dit hoeft uiteraard geen struikelblok te zijn, maar vergt wel wat extra aandacht.
Hieronder 10 tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek:
1. Informatie inwinnen
Zorg dat je je van te voren in het bedrijf en de baan hebt verdiept dat je weet waarover je het hebt. Je toont hiermee interesse en kunt vragen terugstellen. Dit wordt veelal enorm gewaardeerd door de werkgever.
2. Je eigen online imago
Houd er rekening mee dat een werkgever ook jouw persoonlijke online accounts kan opzoeken. Hij of zij zal hiermee al een eerste indruk van je maken. Zorg ervoor dat je ongepaste berichten op privé zet en scherm persoonlijke informatie af.
3. De eerste indruk
Een goede eerste indruk zorgt ervoor dat je beter onthouden wordt en beter op waarde wordt geschat. Trek gepaste kledij aan, verzorg jezelf, geef een goede handdruk, kijk de ander in de ogen aan en stel jezelf beleefd voor.
4. Positiviteit
Positiviteit wint altijd. Blijf jezelf en wees open, niemand wil een gedemotiveerd of chagrijnig persoon tegenover zichzelf hebben zitten.
5. Zelfvertrouwen
Zelfverzekerdheid straalt betrouwbaarheid uit. Een baas wil weten wat hij of zij aan jou gaat hebben en of jij wel de werkzaamheden aan kunt. Wanneer jij niet in jezelf gelooft, zal een ander dat ook niet doen.
6. Het gat in het cv
Soms kan het zijn dat je door omstandigheden een gat in je cv hebt opgebouwd. Dit hoeft geen definitieve stop te worden maar vergt wel de nodige voorbereiding om aannemelijke uitleg over te geven. Een werkgever zal hier zeker naar vragen, dus bereid daarom een goede en passende verklaring voor waarom jij dit gat hebt. Je bent niet verplicht om dit tot in detail te bespreken, maar maak de werkgever in ieder geval de reden zoveel mogelijk duidelijk.
7. Slecht praten over oude werkgevers
Praat nooit slecht over oude werkgevers. Maak duidelijk dat wanneer je ergens met een negatieve ervaring bent vertrokken dit gewoon niet jouw baan was, maar dat je er wel altijd met veel plezier hebt gewerkt.
8. Salarisbespreking tijdens het eerste gesprek
Vraag nooit in het eerste gesprek naar het salaris of de secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze vragen worden als een absolute afknapper ervaren en moeten worden bewaard tot de werkgever aangeeft dat hij jou als geschikte kandidaat ziet en een aanbieding wil doen.
9. De laatste vraag
Aan het einde van een sollicitatiegesprek zal een werkgever altijd aan jou vragen of je nog vragen hebt. Dit is je kans om nogmaals te laten zien dat je weet waarover je hebt. Zorg ervoor dat je deze vraag al helder hebt voordat je het gesprek in gaat.
10. Afsluiting
Rond het gesprek goed af en bedank de gesprekspartner voor zijn of haar tijd. Wanneer je thuis bent kun je via een mail of telefoontje laten weten dat je het gesprek als zeer prettig hebt ervaren en benieuwd bent wanneer je een terugkoppeling kunt verwachten.
Succes!
Ben jij op zoek naar werk of ben jij een werkgever? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen via onze contactpagina en houd onze Facebookpagina in de gaten.